Welkom op de website van IJsseldelta

Buitenplaats TOF

Wij zijn Jenny en Henk van der Horst. Samen met onze 2 zoons wonen we op ons melkveebedrijf aan de Tolhuisweg in Zwolle. Als ondernemers met een melkveebedrijf vinden wij het belangrijk om de stad/burger te betrekken bij het platteland. De beleving van het landelijke agrarische buitengebied en haar daar voortgebrachte producten willen we graag dichter bij de burger brengen.

In 2003 hebben we door de ruilverkaveling Nieuwleusen/Ruitenveen deze boerderij nieuw kunnen bouwen en zijn we hier met 35 koeien naar toe verhuisd. In de achterliggende jaren hebben we het bedrijf laten groeien tot 150 melkkoeien en bijna 80 ha landbouwgrond.

De mest van onze koeien kunnen we kwijt op de eigen akkers en weilanden rondom de boerderij. Van deze percelen halen we voldoende ruwvoer om aan onze dieren te kunnen voeren.  Dit hoeven we dus niet van buiten het bedrijf aan te kopen.

Onze koeien worden gemolken door twee melkrobots. Hierdoor hebben ze de volledige vrijheid in wanneer op de dag ze gemolken willen worden. In het weideseizoen kunnen onze koeien kiezen om in de stal te blijven om te relaxen of lekker de wei in te gaan voor een verse hap gras. Als de temperatuur in de zomer flink oploopt, gaan de ventilatoren in de stal automatisch aan en zorgt een sproei installatie voor verkoeling met water waardoor de temperatuur in de stal aangenaam is voor onze koeien.

De kalveren gaan tot de leeftijd van 2 jaar naar een collega veehouder. Ze komen weer terug op onze boerderij als ze melkkoe zijn.

Op de boerderij zijn weinig machines aanwezig. Alleen een trekker met kuilsnijder en mestmixer zijn voorhanden. Al het overige werk wordt verzorgd door een plaatselijke loonwerker.

Onze boerderij is volop in ontwikkeling. Momenteel zijn we bezig met het uitzetten van een plan voor verbreding van de boerderij met zuivel, lokaal voedsel, een beleefboerderij en verbinding van de stad met het platteland. Er worden flinke stappen gezet. Vanaf de zomer van 2021 hopen we naast de boerderij een maïsdoolhof te kunnen openen. Met de opening van het maïsdoolhof zijn nog meer leuke en lekkere activiteiten verbonden. Hou voor de ontwikkelingen rondom het maïsdoolhof maar ook voor de andere plannen onze website in de gaten!

Naast het melkveebedrijf is Henk actief op meerdere vlakken binnen en buiten de agrarische sector. Jenny is werkzaam als personal trainer voor haar eigen bedrijf Heali.

Bijzonderheden

Jenny heeft op ons erf haar eigen sportstudio voor buitengewoon gezond bewegen. Ze geeft outdoor training op het erf en op locatie en personal training onder andere aan mensen met fysieke klachten.

Kijk voor meer informatie op www.heali.nl

Buitenplaats TOF

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Melkveebedrijf Buitenplaats TOF Is volop in ontwikkeling op het gebied van Maatschappij. Zo is het bedrijf aangemeld als gastboer bij Boer in de Klas van Agractie en komen er ook wel eens schoolklassen kijken op het bedrijf. Op het bedrijf is de sportstudio van Jenny van der Horst – Boer gevestigd. Heali (Heali.nl) geeft op het erf van de boerderij trainingen en workouts. Klanten kunnen vanaf het erf tijdens het sporten een kijkje in de koeienstal nemen.
  In de zomer wordt er een maïsdoolhof geopend en kunnen gasten vlees van de koeien van het bedrijf proeven die zijn klaargemaakt door een kok uit de regio.

 • Op het onderdeel Milieu scoort het melkveebedrijf van familie van der Horst verschillende punten. Er worden maatregelen genomen om erfafspoeling tegen te gaan. Het vuile afvoerwater wordt opgevangen door speciale putten en wordt afgevoerd naar een bezinksloot. Het bedrijf is zelfvoorzienend in ruwvoer wat betekend dat er geen gras en mais hoeft worden aangekocht. De mest die de koeien produceren kan geplaatst worden op eigen akkers en weiland.

 • Op melkveebedrijf  Buitenplaats TOF Wordt er rekening gehouden met een minimaal Energieverbruik. Er is een voorkoeler aanwezig, deze zorgt ervoor dat de warme melk die uit de koe komt, alvast wordt afgekoeld voordat het in de melktank terecht komt. Dit betekend dat er energie en kosten worden bespaard op de koeling van de melktank. De warmte van de melk wordt afgegeven aan water wat elders op het bedrijf gebruikt wordt. Dit heet warmteterugwinning. Op de vacuümpomp bij de melkrobots en de ventilatoren zijn frequentieregelaars geïnstalleerd die er voor zorgen dat er niet meer energie gebruikt wordt dan nodig.

 • Dierwelzijn is een belangrijk onderdeel op het bedrijf van familie van der Horst. De koeien hebben comfortabele ligplaatsen die voorzien zijn van speciale koematrassen. Er hangen meerdere roterende koeborstels in de stal waar ze zich aan kunnen krabben en stof van hun lichaam kunnen verwijderen. Ook op warme dagen is het goed vertoeven in de stal. Meerdere ventilatoren in combinatie met een sprinklerinstallatie zorgen voor verkoeling.

 • Op het gebied van Diergezondheid worden diverse pluspunten gescoord. Het bedrijf laat maandelijks de melk controleren. Door deze melkcontrole wordt de gezondheid van alle koeien individueel in de gaten gehouden. Het bedrijf heeft een scheiding schone en een vuile weg door middel van 2 opritten. Doordat er veel luchtstroming is in de stal door de ventilatoren is er nauwelijks vliegenoverlast. Bij de kalfjes zorgen de ventilatoren voor een vliegenvrije stal. Een paar keer per dag worden de roosters in de stal schoon geschoven door een mestrobot. Dit draagt bij aan een goede klauwhygiëne.

 • Het melkveebedrijf van familie van de Horst ligt midden in het weidevogelgebied. Hier wordt door de familie aandacht aan besteed om de weidevogelpopulatie te beschermen en te bevorderen. Zo leven er meerdere Grutto’s, Kieviten en Tureluurs op de weilanden rondom het bedrijf. Achter op het erf zijn een aantal knotwilgen geplaatst en voor op het bedrijf staan een aantal lage fruitbomen. Verder zijn er meerdere struiken op het erf en is er volop nest en schuilmogelijkheid voor diverse dieren. In de tuin is een insectenhotel geplaatst. Om de biodiversiteit te bevorderen is de akker van het maïsdoolhof ingezaaid met een bloemenmengsel. Aan de rand van het maïsdoolhof ligt een grote kikkerpoel met een oppervlakte van 3000 vierkant meter.

 • Op het onderdeel Milieu scoort het melkveebedrijf van familie van der Horst verschillende punten. Er worden maatregelen genomen om erfafspoeling tegen te gaan. Het vuile afvoerwater wordt opgevangen door speciale putten en wordt afgevoerd naar een bezinksloot. Het bedrijf is zelfvoorzienend in ruwvoer wat betekend dat er geen gras en mais hoeft worden aangekocht. De mest die de koeien produceren kan geplaatst worden op eigen akkers en weiland.

 • Drie sterren voor het onderdeel Beeldkwaliteit! Het bedrijf ziet er netjes en verzorgd uit. Zodra het weer het toelaat en er voldoende gras staat mogen de koeien naar buiten. Dit zorgt voor een mooi plaatje. Omdat het bedrijf van familie van de Horst midden in weidevogelgebied staat gelden er gemeentelijke regels voor het landschapsplan. Zo moet het landschap open zijn en mogen er geen hoge bomen geplant worden waar vijanden van de weidevogels in kunnen leven. Om lichtvervuiling tegen te gaan is er een tijdklok op de verlichting in de stal gezet waardoor het ’s nachts minimaal 6 uur donker is.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners