Erf-1

Over Erf-1

Lid geworden in maart 2023

Op de Mandjeswaard, dat onderdeel is van het Kampereiland, staat de biologische boerderij van familie Bruins. Al sinds 1432 wordt er op deze plek geboerd, en daarmee is dit bijzondere plekje het eerste erf op het Kampereiland. Vandaar de toepasselijke naam: Erf-1!

Op Erf 1 wordt zuivel bereid, en jongvee gehouden. Joeri en Marije wonen op dit erf en zijn samen met ouders Harry en Petra verantwoordelijk voor de verzorging van het jongvee. Andere dochter Irene is de kartrekker van de zuiveltak, en is daarnaast agro-diëtiste van beroep. Zoon Klaas-Jan woont en werkt op het melkveebedrijf, dat een paar kilometer verderop ligt. Op deze boerderij, genaamd Erf-32, worden 160 koeien gemolken. Een deel van deze melk wordt vervolgens weer verwerkt op Erf-1, in de lekkerste, verse zuivelproducten.

In de visie van familie Bruins staat één woord centraal, en dat is het woordje ‘zorg’. Ten eerste omdat zowel moeder als dochter werken in de zorgsector. Daarnaast zorgt familie Bruins met veel liefde voor hun dieren, gronden en omgeving. Met als resultaat: gezonde, pure zuivelproducten! Wederom vol zorg en passie bereid, op ambachtelijke wijze.

Het ‘zorgen voor’ uit zich op verschillende manieren. Zo loopt het vee zoveel mogelijk buiten, en hebben zij in de stal ook alle ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Familie Bruins beheert 4 hectare plasdras land. Dit houdt in dat deze percelen in natte periodes onder water staan, met als doel: een aantrekkelijke omgeving creëren voor onder andere weidevogels.

De stroken gras naast sloten maaien zij bewust later in het jaar. Hierdoor kunnen de grassen en kruiden tot bloei komen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Veel weides bestaan uit kruidenrijke mengsels. In april kleuren deze weides geel van de paardenbloemen; ‘ieder jaar weer een prachtig gezicht, hier genieten we van’, vertelt Harry.

Naast het bereiden van zuivel, worden deze producten ook op Erf-1 verkocht en daarnaast op diverse adressen in de regio! Op het erf is een mooie boerderijwinkel gevestigd, waar naast zuivel ook rundvlees, varkensvlees en andere streekproducten zoals honing verkrijgbaar zijn. In de multifunctionele ontvangstruimte kan vergaderd worden, maar worden ook regelmatig kookworkshops gehouden. Wie ‘s zomers een camperplek zoekt, kan ook op Erf-1 terecht. Kortom: familie Bruins is van alle markten thuis!

Al deze activiteiten dragen bij aan het doel van de familie: mensen weer in contact brengen met de primaire sector in Nederland; waar komt voedsel vandaan, en hoe wordt het geproduceerd? Via hun deelname aan Boerderij Educatie Nederland proberen zij ook de jongere doelgroep hiervan bewust te maken. ‘De maatschappij bepaald; zij maken immers de keuze in de supermarkt. U vraagt, wij draaien!’

Benieuwd naar dit veelzijdige bedrijf? Neem eens een kijkje op de website: www.erf1.nl, of nog beter: kom eens langs! Kijk voor de openingstijden van de winkel even op de website.

Bijzonderheden

Biologische zuivelboerderij Erf-1
Mandjeswaardweg 6
8267 AW  Kampen
E irene@erf1.nl
M 06 19 81 88 01

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit
Duurzaamheid